Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi ve Tıp Fakültesi Hastanesinin; dijital haritasının çıkarılması, eğitim ve sağlık alanında verdiği hizmetlerin daha nitelikli hale getirilmesini sağlayacak bir sistemin kurulması amacıyla Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın katılımıyla toplantı düzenlendi.
Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Recep Sancak, Prof. Dr. Fehmi Yazıcı ve Prof. Dr. Cengiz Batuk, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Çokluk, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Türker Yardan, Tıp Fakültesi Hastanesi yöneticileri ile Tıp Fakültesi akademisyenlerinin katıldığı toplantıda, OMÜ Teknoloji ve Transfer Ofisi ile Samsun Teknoparkın yazılım, robotik, elektronik ve ilgili konularda uzman yetkilileri de yer aldı.
“Kısa sürede ciddi bir enerji üreterek bir model oluşturabileceğimize inanıyorum”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal “Tıp Fakültesi özelinde bir dijital sistem kurmayı planlarken amacımız, bu sistemi başka bir kurumdan alarak kendimize uyarlamak değil, tam tersine ihracını da yapabilmektir. Lokasyonu, insan kaynakları, değerleri ve riskleri itibariyle OMÜ, özel bir yere sahip şanslı bir üniversite. Üniversitemizin, teknik ve teknolojik tüm imkânlarını doğru bir şekilde kullanarak, kısa sürede ciddi bir enerji üreterek bir model oluşturabileceğimize inanıyorum. Olabildiğince şeffaf, adil ve denetlenebilir, toplumun ve istihdam alanlarının ihtiyaç duyduğu hizmetleri üretebilen ve herhangi bir sıkıntının sistem üzerinden çözülebildiği bir yapıya ihtiyacımız var.” dedi.
“OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesini randevu sistemini geliştirmemiz gerek”
Tıp Fakültesi Hastanesinin, tüm bölgeye sağlık hizmeti sunarak toplumun geniş bir kesimine ulaştığına işaret eden Rektör Ünal, oluşturulması planlanan sistemin kapsamı hakkında bilgi verdi. Dijital sistemle birlikte OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin randevu sisteminin de geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Rektör Ünal şöyle devam etti “Hasta memnuniyeti de bizim için çok önemli. Bu nedenle hastanın beğenisini, önerisini ya da şikâyetlerini de iletebileceği bir sisteme ihtiyaç var. Çağrı sistemi de buna dâhil. Bunun yanında Tıp Fakültesi Hastanesi ek binalarıyla 6 bin metrekarelik geniş bir alana sahip. Bu nedenle hastanın hareket etme zorluğunu kolaylaştırırken, pandemi süreci nedeniyle de hasta yoğunluğunu iyi yönetmemiz gerekiyor. Bunu için de randevu sistemine; hastanın park yeri, muayene olacağı poliklinik ve ihtiyacı olan laboratuvar bilgileri de eklenebilir.”
Akademik çalışmalar, dersler, ameliyathaneler, yoğun bakım üniteleri gibi Tıp Fakültesinin eğitim ve sağlık hizmetlerinin yanı sıra akademisyen ve öğrenci hareketlerinin de sistem üzerinden denetlenebilir olması gerektiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal “OMÜ Tıp Fakültesi çok sayıda öğrenciye sahip. Bu nedenle bizim akademisyenlerin üzerindeki yükün bir kısmını almamız gerekiyor. Bunu da dijital imkânları olabildiğince kullanarak yapabiliriz. Bunu yaparken de öğrencinin alt yapısını güçlendirerek temel alan bilgisiyle donattıktan sonra öğrenciyi sisteme entegre ederek kendini geliştirmesine imkân tanımamız lazım. Örneğin sisteme soru bankaları yüklenerek öğrencinin faydalanması sağlanabilir.” şeklinde konuştu.
"Dijital sistemi 6 ayda tamamlamayı hedefliyoruz"
Tıp Fakültesi akademisyenlerinin, eğitim ve sağlık hizmetinin yanında Ar-Ge çalışmalarına da ağırlık vermesini beklediklerini dile getiren Rektör Ünal “Ar-Ge çalışmalarının güçlenerek bilginin güncellenmesini, eğitim kalitesinin artmasını amaçlıyoruz. Bunun yanında toplumun bilgilendirilmesi de çok önemli. Salgın gibi özel durumlarda, Fakültemizdeki uzman isimleri toplumu bilgilendirerek bilinçlendirebilir.” dedi.
Konuşmasının sonunda Rektör Ünal, Tıp Fakültesi ve Tıp Fakültesi Hastanesinin dijital sistemini 6 ayda tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.
Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın oluşturulması planlanan dijital sistemle ilgili bilgi vermesi ve önerilerini sunmasının ardından Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Çokluk, bilgisayar, tablet ve mobil cihazlarda kullanabilecek dijital sistemin kapsamını ve uygulama alanlarını açıkladı. Tüm işletim sistemlerinde, çevrimdışı da kullanabilecek bir sistem oluşturacaklarını belirten Dekan Çokluk; ders, kongre seminer gibi sistem üzerinden paylaşılabilecek veriler hakkında bilgi vererek ders modülü, uygulamalı laboratuvar modülü, ölçme-değerlendirme ve ödev modülü gibi sistem modüllerini paylaştı.
OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin büyük ölçüde dijital sisteme geçtiğini kaydeden Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Türker Yardan da verimliliği arttırmak ve randevu sistemindeki problemleri gidermek için yeni dijital sistemlerin eklenmesine ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekledi.
“Dijitalleşme sürecinde Samsun Teknoparkın olması bizim için büyük bir şans”
Dijitalleşmenin OMÜ’nün başlıca gündemlerinden biri olduğuna dikkat çeken Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı ise “Sağlık, dijitalleşmesine en çok ihtiyaç duyulan alanlardan biri ve dijitalleşme sürecinde Samsun Teknoparkın olması bizim için büyük bir şans. Samsun Teknoparkta yer alan 60 şirketin de yüzde 60’ı yazılım şirketi ve bir kısmı bugün aramızda. Ar-Ge çalışmalarına da yoğunluk verdiğimiz bu süreçte, bu sistemi kendi içimizde bir seferde oluşturabilirsek bu çalışma, ebedi ve sürdürülebilir olacaktır. Öyle bir yazılım yapmalıyız ki OMÜ Tıp Fakültesine gelen bir hasta kolayca ihtiyacını giderebilmeli, akademisyenlerimiz de hızlıca işini bitirebilmeli. Hastanemizin sorunlarını bu yazılımla giderebiliriz. Rektörlük, Samsun Teknopark ve Tıp Fakültesi bir araya gelerek çok şey yapabileceğine inanıyorum. “ diye konuştu.
Genel bir değerlendirme ve önerilerin ardından toplantı sona erdi.