Sigara Bırakma Polikliniğimiz Açıldı

Yazar: hastaneweb | Tarih: 31 Ocak 2024

Hastanemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bektaş Murat Yalçın, sigara kullanan her iki kişiden birinin bırakmak istediğini söyleyerek, "Ancak bugün 'sigarayı bırakmak istiyorum' diyen bir kişinin bir yılın sonunda başarılı olma oranı yüzde 5'in altında. Bu da çok düşük bir orandır." diye konuştu.

Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bektaş Murat Yalçın, Türkiye'de 18 milyondan fazla kişinin sigara kullandığını söyledi. Sigarayı bırakmanın zor bir süreç olduğunu ve bırakmak isteyenlerin profesyonel destek almaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Yalçın, üniversite bünyesinde sigara bırakma polikliniğinin açıldığını dile getirdi. Sigarayı bırakanların poliklinikte kişiye özel tedavi yöntemleri uygulandığını ifade eden Prof. Dr. Yalçın, "Hastalarımızı 3 ay tedavi ediyor ve gözlemliyoruz. Bağımlılık düzeylerine ve daha önceki tecrübelerine göre değerlendirerek uygun tedaviye başlıyoruz." dedi.

“Başarı oranı yüzde 5'in altında”

Sigarayı bırakmanın önemli bir girişim olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yalçın, "Çalışmalar gösteriyor ki, sigarayı bırakan kişilerin çoğu, bunu isteyenlerden oluşuyor. Sigarayı kullanan her iki kişiden biri bırakmak istiyor. Sigarayı bırakmak isteyenlerin aklındaki soru nereden ciddi yardım alabileceği ile ilgili. Bu noktada profesyonel desteğe ihtiyaç duyuyorlar. 171 Sigarayı Bırakma Hattı ve Sağlık Bakanlığı'nca verilen eğitimlerin yanı sıra, üniversite olarak da sigara bırakma polikliniğimizi devreye soktuk. Burada sigarayı bırakma konusunda deneyimli elemanlarımız var. Ekibimiz, sigarayı bırakmak isteyenler için, bu süreçte nelerle karşılaşacağı hakkında bilgiler veriyor. Bu konuda ciddi destek sağlanıyor ve hastalarımız bizimle sık sık görüşmek zorunda. Ayrıca sigarayı bırakma ilaçları da mevcut. Bunların temini için de destek oluyoruz. Hastaların nikotin replasman tedavisi içinde önerilerde bulunuyoruz. Her bir hastanın ayrı bir hikâyesi var. Bugün 'sigarayı bırakmak istiyorum' diyen bir kişinin bir yılın sonunda başarılı olma oranı yüzde 5'in altında. Bu da çok düşük bir orandır." diye konuştu.