Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, 1-7 Ekim Emzirme Haftası vesilesiyle düzenlenen etkinliğe Merkez Müdürü Prof. Dr. Fatih Özkan ile birlikte Başhekim yardımcısı Doç. Dr. Yasemin BİLGİN BÜYÜKKARABACAK, neonatoloji bilim dalı öğr. üyesi Doç. Dr. Şahin TAKÇI, kadın hastalıkları ve doğum anabilim dalı öğr. Üyesi Ulaş ÇOBAN, Hastane yönetimi, sağlık çalışanları ve anneler katıldı. Tıp Fakültesi Hastanesi Merkez Müdürü Prof. Dr. Fatih Özkan anne sütünün önemine değindi.
Anne sütünü teşvik eden ve bebek dostu unvanlarına sahip olan Tıp Fakültesi Hastanesinde Emzirme Haftası’na özel farkındalık oluşturmak adına tüm sağlık çalışanları, üzerinde bebek dostu logosu bulunan ve "ilk 6 ay sadece anne sütü" yazılı tişörtler giydi, kitap ayraçları hediye edildi, broşür dağıtıldı.
Ayrıca etkinlikte emzirmenin, bebek ile anne arasındaki duygusal bağ oluşumunda en güçlü unsur olduğunun vurgulandığı, anne sütünün faydaları ve emzirmenin önemini içeren sloganlarla bir video hazırlandı.
Anneler ve sağlık çalışanlarının katılımıyla gerçekleştirilen videoda; Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Canan Seren olmak üzere Yoğun Bakım Ünitesinde çalışan sağlık çalışanları emzirme hakkında bilgiler verdi.
Anne sütünü teşvik eden ve bebek dostu unvanlarına sahip olan hastanemiz Emzirme Haftası’na özel farkındalık oluşturmak adına yayınlanan videoda şu ifadelere yer verdi:
“Bebek beslenmesinin amacı, bebeğin var olan büyüme potansiyelini destekleyerek uzun dönem sağlığa katkıda bulunuyor. Sağlıklı bebekler için en uygun beslenme, kendi annesinin emzirmesidir. Tüm annelerimizin ve bebeklere eli değen tüm sağlık personelimizin emzirme haftasını kutluyoruz.
Zamanında doğan bebeklerin, doğumdan sonra ilk yarım içinde emzirilmeleri, altı ay yalnızca anne sütü almaları, anne sütüyle beslenmeye 2 yıl ve sonrasında devam edilmesi, 6. aydan sonra geleneksel, temiz, yaşa uygun katı, yarı katı, yumuşak gıdalarla ek gıdalara geçilmesi önerilir.
Çeşitli sağlık sorunları nedeniyle yenidoğan yoğun bakıma yatması gereken bebeklerde özellikle de erken doğan bebeklerde bu doğal süreç yaşanamaz. Oysaki prematüre bebekler, hassas sindirim ve bağışıklık sistemleri nedeniyle anne sütüne en çok ihtiyaç duyan gruptur. Anne sütündeki koruyucu maddeler bebeğin bağışıklık sistemini destekler, bebekleri enfeksiyonlardan korur. Erken doğan bebeklerin sindirim sistemleri çok hassastır.
Anne sütü, özellikle de annenin ilk sütü olan kolostrum barsakları adeta koruyucu bir madde gibi sıvazlar ve bebekleri nekrotizan enterokolit denilen, barsak delinmesi ve ölümle sonuçlanabilen hastalıktan korur. Barsakların mikrobiyata gelişimini düzenler. Anne sütü alan prematüre bebeklerin zeka gelişimleri daha iyi olur, göz ve akciğer sorunları daha az izlenir. Hastanede daha kısa süre kalırlar.
Anne sütünün sayılamayacak kadar çok olan yararlarını ekip olarak ailelerimize anlatıyor ve anneleri yoğun bakımda yatan bebekleri için doğumdan hemen sonra süt sağma konusunda destekliyoruz.
Bu amaçla hem doğumhanede hem de ünitemizde süt sağma pompalarımız var. Annelerimiz sütlerini özel poşetler içinde bize ulaştırıyor ve bebeklerine sütlerini veriyoruz. Geceleri anne sütünde bebeği uyutan, gündüz ise bebeğin dikkatini arttıran maddeler mevcut. Bu nedenle gece sağılmış sütleri gece, gündüz sağılanları gündüz veriyoruz. Pandemi döneminde bile annelerimizle bebekleri kavuşturmaktan vaz geçmedik.
"Yenidoğan Ünitesi olarak erken doğan bebeklerimiz için anne sütünü destekliyoruz.”