Çocuk İstismarı ve İhmalini İzleme ve Önleme Komisyonu Toplantısı Yeni Katılan Üyelerle Gerçekleştirildi

Yazar: hastaneweb | Tarih: 18 Eylül 2023

Çocuk İstismarı ve İhmalini İzleme ve Önleme Komisyonu 2006 yılında Tıp Fakültesi bünyesinde kurulmuş olup; istismar veya ihmal mağduru çocukların multidisipliner olarak değerlendirilmesi, adli makamlar ve sosyal hizmetler kurumuna bildirimde bulunulması ve bu çocukların takip ve tedavilerinin yapılarak psikososyal destek sağlanmasını amaçlamaktadır. Asistan hekim ve öğrencilere çocuk ihmal ve istismarıyla ilgili eğitim vermek de komisyonun faaliyetleri arasındadır.

Komisyon toplantısı Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi öğretim üyesi Doç. Dr. Gökçe Nur Say başkanlığında Adli Tıp Anabilimdalı’ndan Prof. Dr. Berna Aydın, Prof. Dr. Ahmet Turla, Radyoloji Anabilimdalı’ndan Prof. Dr. Meltem Ceyhan Bilgici, Çocuk cerrahisi Anabilimdalı’ndan Doç. Dr. Dilek Demirel, Pediatri Anabilimdalı’ndan Prof. Dr. Nazik Yener, Doç.Dr. Esra Akyüz Özkan, Kadın Doğum Anabilimdalı’ndan Dr. Miğraci Tosun ve yeni üyeler Beyin ve Sinir Cerrahisi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Yunus Emre Durmuş ve Sosyal Çalışmacı Funda Darçın’ın katılımıyla gerçekleşti.

“Çocuk istismarı ve ihmalinin bildirilmesi çocukların korunması ve istismarın tekrarını önlemede büyük öneme sahip”

Toplantıda, komisyon bünyesinde değerlendirilen vakaların klinik özellikleri, alınan koruma tedbir kararları ve takip süreçleri hakkında detaylı bilgiler sunuldu.

Komisyon başkanı Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi öğretim üyesi Doç. Dr. Gökçe Nur Say, istismar şüphesiyle değerlendirilen vakalar hakkında şu bilgileri paylaştı: “Çocuk istismarı ve ihmal ciddi sonuçlara yol açabilen bir halk sağlığı sorunudur. Biz hastanemiz bünyesinde istismar bildirimlerinde yıllar içinde artış olduğunu gözlemliyoruz. Vakaların büyük çoğunluğunu ihmal, fiziksel istismar ve sarsılmış bebek sendromu tanısı alanlar oluşturuyor.

İstismar belirtilerini doğru tanımak ve erken müdahale çocukları korumak için kritik bir öneme sahip. Aileler tarafından düşme veya ev kazası şeklinde getirilen küçük çocuklarda özellikle öyküde tutarsızlık varsa istismar ve ihmal olasılığını akılda tutmak gerekir. Bizler istismara uğradığından şüphe edilen çocukları komisyon bünyesinde multidispliner olarak detaylı psikiyatrik görüşme, fizik muayene ve radyolojik tetkikler ile değerlendiriyoruz. Elde edilen tıbbi kanıtlara dayanarak adli makamlara bildirimde bulunmaktayız. Mahkemece çıkarılan koruma tedbirleri doğrultusunda bu çocukların tedavi ve takiplerini yapmaktayız.” İhmal ve istismar mağduru çocuklar için alınan koruma tedbir kararlarının etkili bir şekilde uygulandığını belirten komisyon başkanı, bu tedbirlerin istismarın tekrarını önlemede ve tedavide büyük öneme sahip olduğunu belirtti.