1-7 Ağustos Emzirme Haftası

Yazar: hastaneweb | Tarih: 9 Ağustos 2024

Emzirme Haftası anne sütünün önemini vurgulamak, bebeklerin anne sütüyle beslenmelerini desteklemek amacıyla yürütülen küresel bir faaliyettir. Anne sütü bebek beslenmesinin temelidir. Anne sütünün faydalarını yapılan birçok bilimsel çalışma da desteklemekte, her çalışmayla anne sütünün yeni ve mucizevi özellikleri anlaşılmakta, bebek beslenmesindeki yeri taçlanmaktadır.

İlk altı ayda anne sütü bebeğin tüm gereksinimlerini karşılar. Annelerin bebekleriyle doğumu takip eden ilk yarım saatte buluşmaları ve bebeğin emzirmeye mümkün olan en kısa sürede başlaması ilk altı aydaki başarılı beslenme için önemlidir.

UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü’nün, 2024 yılı Dünya Emzirme Haftası Sloganı “Arayı Kapatalım: Herkes için Emzirme Desteği” olarak belirlenmiştir. Gerçekten de anne sütü her bebeğe annesi tarafından özel olarak hazırlanan, her an hazır ve taze olan ve ücretsiz olan yegane besindir. Annelere vereceğimiz emzirme desteğiyle her sosyoekonomik düzeyden bebek anne sütü alabilecek, hayata sağlıklı başlangıç yapabilecektir. Altıncı aydan sonra ise bebeğe yaşına uygun yarı katı, ardından da katı gıdalar verilerek bebeklerin iki yaşına kadar (mümkünse daha sonrasında da) emzirmeye devam edilmesi istenir. İki yaş ve sonrasında da emzirilmeye devam edilmesi, bebeğin fiyat dalgalanmalarından bağımsız olarak sağlıkla beslenmesine devam etmesini sağlar. Anne sütü, çocuklarımıza sağlığı ve eşitliği getirir.