Radyasyon Onkolojisi

Anabilim Dalı Kuruluşu

YÖK, Mayıs 1987’de Anabilim Dalı’nın kurulmasını onaylamış, 1993 yılında Anabilim Dalı öğrenci almaya başlamıştır.

Anabilim Dalı Başkanları

1.Prof. Dr. İbrahim Egehan 1991 - 1995

2.Prof. Dr. Şaban Çakır Gökçe 1995 - 2006

3.Prof. Dr. Nilgün Özbek Okumuş 2006 -

Anabilim Dalının Tarihçesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı’nın kuruluş çalışmaları; 1991 yılı başlarında Dr.İbrahim Egehan tarafından Radyoloji Anabilim Dalı çatısı altında başlatılmıştır. Daha sonra Dr.Şaban Çakır ve Fizikçi Tenzile Yaşayacak’ın katılımıyla kurulan ekip; Eylül 1992’de, Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı binasının tamamlanması üzerine çalışmalarını hızlandırmış, Aralık 1992’de poliklinik ve hasta tedavi hizmetlerine başlanmıştır. İki uzmanlık öğrencisinin 1993 yılında atanmasıyla çekirdek kadro tamamlanmıştır. Temmuz 1995’e kadar Anabilim Dalı Başkanlığını Dr. İbrahim Egehan; onun ayrılmasından sonra ise Dr. Şaban Çakır yürütmüştür. İlk mezunu 1997 yılında veren Anabilim Dalımız günümüze kadar 16 uzman yetiştirmiştir. 1997 yılında uzmanlık eğitimini tamamlayan Dr. Nilgün Özbek, Öğretim Üyesi kadrosuna katılmış, daha sonra Dr. Ş. Bilge Gürsel (2002), Dr. A. Deniz Meydan (2003) ve Dr. Alparslan Serarslan’ın (2017) uzmanlık eğitimlerini tamamlayarak katılımları ile öğretim üyesi kadrosu genişlemiştir. Kasım 2006 yılında Dr. Şaban Çakır’ın üniversitemizden ayrılması ile Anabilim Dalı Başkanlığını halen yürütmekte olan Dr. Nilgün Özbek Okumuş devralmıştır.

Anabilim Dalının Teorik Yapısı ve Akademik Amacı

Radyasyon Onkolojisi, iyonizan radyasyonun tedavi amaçlı kullanımında özel uzmanlık gerektiren, kanser ve diğer hastalıkların etyolojisi, tedavisi ve korunması ile ilgili bilginin oluşturulması, muhafazası ve yayılması ile ilgilenen tıp disiplinidir. Fizik ve Biyoloji birleşiminde bir disiplin olarak Radyasyon Onkolojisi, iyonizan radyasyonun tek başına veya cerrahi, ilaç tedavisi, oksijen ve hipertermi gibi diğer tedavi modaliteleri ile birlikte tedavi amaçlı kullanımını ele almaktadır. Ayrıca Radyasyon Onkolojisi, kanser biyolojisinin temel prensipleri, radyasyonun normal ve malign dokular ile biyolojik etkileşimi, ve tedavi amaçlı uygulanan radyasyonun fiziksel temellerinin araştırılması ile ilgilenmektedir. Öğrenilen bir uzmanlık alanı olarak Radyasyon Onkolojisi klinik bakım, bilimsel araştırma, bu disiplindeki uzmanların eğitimi ile ilgilenmekdedir. Anabilim dalımızın temel amaçları bu doğrultuda bilim insanı yetiştirmek, bilim dalının problemleri ile uğraşmak, iyonizan radyasyon ile tek başına veya diğer tedavi modelleri ile kombine multidisipliner yaklaşım içinde çoğunlukla malign ve bazen bening hastalıkların tedavilerini yapmak ve takip etmek ve bilim dalını ilgilendiren konularda deneysel ve klinik çalışmalar yapmaktır.

Anabilim Dalının Etkileşimde Olduğu Ulusal ve Uluslararası Akademik Kuruluşlar

1.Ülkemizdeki diğer üniversitelerin Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalları

2.Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği

3.EuropeanSocietyforTherapeuticRadiologyandOncology (ESTRO)

4.NationalComprehensiveCancer Network (NCCN)

5.RadiotherapyandOncologyGroup (RTOG)

Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Hekimleri

Öğretim Üyeleri

Prof.Dr.Nilgün ÖZBEK OKUMUŞ (Anabilim Dalı Başkanı)

Prof.Dr.Şükriye.Bilge GÜRSEL

Doç.Dr.Ahmet Deniz MEYDAN

Dr.Öğr.Üy.Alparslan SERARSLAN

Öğr.Gör.Yalçın DASTAN

Öğr.Gör.Telat AKSU

Anabilim Dalının Araştırma Görevlileri

Dr. Mert BÜYÜKULAŞ

Dr. Rana Elif YILDIZ

Dr. Şevval ALAN

Dr. Esra İrem COŞGUN

Dr. Dilara RAMAZANOĞLU

Dr. Alev KILINÇ KOTAN

Dr. Büşra ÖZTÜRK

Dr. Alperen Mehmet SİVRİKAYA

Dr. Muhammed Tarık BAŞTÜRK

Radyoterapi Fiziği Uzmanları

Dr. Öğretim Görevlisi Telat Aksu

Öğretim Görevlisi Yalçın Daştan

Uzman Seher Tezcan

Uzman Damla Tamam

Radyoterapi (Işın tedavisi)

Radyoterapi, kanserli dokunun veya bazı iyi huylu tümörlerin tedavisinin radyasyonla yapılması olarak tanımlanır. Radyoterapide kullanılan ışınlar tedavi edilen bölgedeki kanser hücrelerinin büyümesinin durdurmak ya da o hücreleri öldürmek amacıyla kullanılır.

Radyoterapi ekibi

Radyoterapi ekibi, radyasyon onkolojisi uzmanı, radyoterapi fiziği uzmanı, radyoterapi teknikeri ve hemşireden oluşmaktadır.

Radyoterapi öncesi hazırlık

Radyoterapi öncesi hazırlık birbirini takip eden safhalardan oluşmaktadır. Birinci safhada kliniğimize başvuran hastanın tanısına göre hastalığın yaygınlığının saptanması (evreleme) yapılır. İkinci safhada hasta ilgili anabilim dallarının bulunduğu konseyde değerlendirilerek tedavi planlaması yapılır. Tedavi planlaması kararlaştırıldıktan sonra radyoterapi öncesi mutlaka yapılması gerekli son safha olan simülasyon için randevu belirlenir.

Simülasyon

Simülasyon, tedavi cihazındaki şartlar sağlanarak radyasyon uygulanacak alanların belirlenmesi işlemidir. Simülasyon bilgisayarlı tomografi (BT) simülatör (Aquilion LB; Toshiba Medical Systems, Otawara, Japan) cihazını ile yapılmaktadır. Kliniğimizde kullanılan BT simülatörde solunum takip sistemi mevcut olup, hastanın solunumunu takip ederek (dört boyutlu-4D) çekim yapabilme özelliğine sahiptir. Böylelikle solunum kontrollü radyoterapi planlaması yapılabilmektedir. Solunum kontrollü radyoterapi ile yapılan tedavilerde tümör kontrol oranları artarken, radyoterapiye bağlı yan etkiler daha az görülmektedir.

Kliniğimize simulasyon için gelen hasta BT simülatörü kullanan tekniker tarafından karşılanır. Gerekli bilgilendirme yapıldıktan sonra radyasyon onkolojisi uzmanı gözetiminde simülasyon yapılmaktadır. Simülasyon sırasında hastanın hareket etmemesi gerekmektedir. Bu sebeple, hastanın hareketini kısıtlamak amacıyla kişiye özel maske ve yataklar hazırlanır. İşlem sonrasında vücudun tedavi edilecek yerlerine özel kalemlerle işaretleme yapılır. Tedaviye kadar ve tedavi sırasında bu işaretlemenin muhafazası önem taşır. Simülasyon işlemi tamamlandıktan sonra hastanın radyoterapi planlama aşamasına geçilir.

Radyoterapi planlaması

Radyoterapi planlaması BT simülatörden gelen kesitsel görüntüler ile yapılır. Radyoterapi planlamasının ilk safhasında radyasyon onkolojisi uzmanı tarafından radyasyon alması ve almaması gereken yapılar ile doz belirlendikten sonra radyoterapi fiziği uzmanı tarafından radyoterapi doz hesaplamaları yapılmaktadır. Radyoterapi planlaması yaklaşık bir hafta sürmektedir. Radyoterapi planlaması biten hasta tedaviye çağrılır.

Radyoterapinin uygulanması

Radyoterapi hem vücut dışından (haricen veya eksternalradyoterapi) hem de vücudun iç kısmına özel cihazlar yerleştirerek içeriden (brakiterapi) uygulanabilmektedir. Tedavi cihazları çevreye radyasyon yayılımı olmaması için özel olarak yapılan kalın duvarlı odalar içinde bulunmaktadır. Tedavi cihazları dışarda radyoterapi teknikerinin oturduğu bir kumanda odasından idare edilmektedir. Tedavi sırasında hastanın izlendiği kapalı devre kamera sistemi ve karşılıklı konuşabilme imkanı veren ses sistemi bulunmaktadır. Hasta tedavi odasına alındıktan sonra soyunma kabinlerinde tedavi bölgesini açıkta bırakacak şekilde radyasyon onkolojisi uzmanı ve radyoterapi teknikeri eşliğinde hazırlanır ve tedavi masasına yatırılır. En son olarak radyasyon onkolojisi uzmanı, radyoterapi fiziği uzmanı ve radyoterapi teknikeri eşliğinde tedavi alanı onaylandıktan sonra ekip radyoterapi odasından çıkar ve radyasyon uygulaması (ışınlama) işlemine geçilir. Tedavi sırasında hasta hiçbir şey hissetmez. Tedavi genellikle ortalama 10-15 dakika sürer.

Eksternal radyoterapi

Eksternal radyoterapi radyasyonun vücut dışından uygulanmasıdır. Kliniğimizde eksternal radyoterapi için toplam 2 adet lineer hızlandırıcı cihazı bulunmaktadır. Uygulanabilen eksternal radyoterapi teknikleri; yoğunluk ayarlı radyoterapi (intensity modulated radiotherapy = IMRT), hacimsel modüle edilmiş ark tedavisi (volumetric modulated arc therapy = VMAT)

Stereotaktik Radyoterapi ve Stereotaktik Radyocerrahi

Stereotaktik radyoterapi ve stereotaktik radyocerrahi, özellikle ameliyata alınması mümkün olmayan hastalarda ve aşağıdaki özellikleri taşıyan tümörler ve anormalliklerde, invazif cerrahinin önemli alternatifleridirler:

  • Ulaşılması zor
  • Hayati önem taşıyan organlara / anatomik bölgelere yakın
  • Vücut içerisindeki hareketli bölgeler

SRS aşağıdakileri tedavi etmek için kullanılır:

Aşağıdakileri içeren birçok beyin tümörü türü:

    Benign ve Malign

    Primer ve Metastatik

    Tek ve birden çok 

    Ameliyat sonrası rezidüel tümör hücreleri 

    İntrakraniyal, orbital v ekafa tabanı tümörleri

Arteriyovenöz malformasyonlar (AVM'ler), beyindeki normal kan akışını bozan ve bazen kanayan yumak şeklinde genişlemiş kan damarları.

Trigeminal nevralji (yüzdeki sinir bozukluğu), tremor ve benzeri diğer nörolojik rahatsızlıklar

Stereotaktik radyoterapi günümüzde vücuttaki iyi ve kötü huylu küçük ile orta büyüklükteki tümörlerin ve aşağıdakileri içeren yaygın hastalık bölgelerini bölümümüzde bulunan Varian marka Truebeam ve Halcyon cihazlarımız ile tedavi etmekteyiz.

*Beyin Tümörleri

*Akciğer Tümörleri

*Karaciğer Tümörleri

*Pankreas Tümörleri

*Omurga Tümörleri

*Baş ve Boyun Tümörleri

Brakiterapi

Brakiterapilatince “yakından tedavi” anlamına gelmektedir. Radyoaktif kaynakların doğrudan organ ve vücut boşluklarına veya doku içerisine yerleştirilmesi ile uygulanır. Bu kaynakların yerleştirilmesi amacıyla özel olarak üretilmiş aletler (aplikatör) kullanılmaktadır. Kliniğimizde brakiterapi için ayaktan tedavi olanağı veren ve üç boyutlu planlama yapılabilen yüksek doz hızlı brakiterapi cihazımız bulunmaktadır.

Eksternal Radyoterapi Cihazlarımız

  1. VARIAN TRUE-BEAM

  2. VARIAN HALCYON

Brakiterapi Cihazımız

VARIAN GammaMedplus iX HDR/PDR

Bilgisayarlı Tomografi Simülatör Cihazımız

Aquilion LB; Toshiba Medical Systems

İletişim

Adres: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Onkoloji Hastanesi, Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı, ATAKUM - SAMSUN

Tel: +90. 362. 312 1919

Dahili: 6700 ve 6701

Güncelleme Tarihi: 22.11.2024