Göz Hastalıkları

Tarihçe

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, 1977 yılında Prof.Dr.İhsan ÖGE tarafından kurulmuştur. Kliniğimiz, kuruluşundan bu yana üniversite kliniklerinin temel görevlerinden olan öğrenci ve uzmanlık öğrencisi eğitimi, bilimsel araştırma faaliyetleri, güncel sağlık hizmeti verilmesi ve topluma örnek insanlar yetiştirme işlevlerini başarıyla yürütmektedir.

2017 yılı itibarı ile kliniğimiz; 23 yataklı servis, ameliyathane, genel göz polikliniği ve özel birim poliklinikleri (Glokom, Şaşılık, Uvea-Behçet, Retina-Vitreus, Nörooftalmoloji, Kontakt Lens, Oküloplasti, Kornea, Oküler elektrofizyoloji) ile hizmet vermektedir. Her birim, konusunda uzmanlaşmış öğretim üyeleri tarafından yürütülmektedir. Uzmanlık öğrencisi eğitimi de bu alanlara dağılım ve rotasyonla yapılmaktadır. Bugün geldiğimiz noktada, kliniğimiz; 8 öğretim üyesi, 12 uzmanlık öğrencisi, toplam 24 hemşire ve personel ile hizmet vermektedir. Karadeniz Bölgesi’nin en köklü üniversitesinde yer alan ve geniş bir coğrafi bölgeye hizmet veren kliniğimiz, aynı zamanda bölgedeki referans klinik olmanın da sorumluluğunu yıllardır başarıyla taşımaktadır.

Anabilim Dalı Başkanları

Prof.Dr.İhsan ÖGE

Prof.Dr.Dilek ERKAN

Prof.Dr.Hakkı BİRİNCİ

Prof.Dr.Nurşen ARITÜRK

Prof.Dr.İnci GÜNGÖR

Prof.Dr.Yüksel SÜLLÜ

Verilen Hizmetler

1-Genel göz polikliniklerimizde her türlü göz şikayeti ile ilk defa başvuran hastalara muayene yapılmakta, gerekiyorsa gözlük verilmekte ya da daha ciddi bir problem varsa birim polikliniklerine yönlendirilmektedir.

2-Retina Birimi: Prof. Dr. Yüksel SÜLLÜ, Prof. Dr. Hakkı BİRİNCİ, Doktor Öğretim Üyesi Özlem E. YÜCEL bu birimin yürütücüleri olup, diyabete bağlı göz hastalıkları, sarı nokta hastalığı, göz içi kanamaları, doğumsal retina hastalıklarının tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Göz içi enjeksiyonlar, göz anjiyosu ve lazer işlemleri uygulanmaktadır. Katarakt ameliyatı ile birlikte veya tek başına dekolman ve vitrektomi ameliyatları yapılmaktadır. Bebek katarakt ameliyatları, her türlü göz içi mercek uygulamaları yapılmaktadır.

3-Glokom Birimi: Prof. Dr. Nurşen ARITÜRK tarafından yürütülmekte olan bu birimde, göz tansiyonunun tüm tipleri için tanı ve tedavi yapılmaktadır. Konjenital yani doğuştan göz tansiyonları ve yetişkin göz tansiyonu olguları, göz tansiyonu tedavisinde lazer uygulamaları, görme alanı yorumlanması; bebek ve yetişkin glokom ameliyatları ve katarakt ameliyatları yapılmaktadır.

4-Kornea Birimi: Doç. Dr. Ertuğrul CAN yönetiminde; kornea hastalarına poliklinik hizmeti, kornea nakli (halk arasında göz nakli olarak bilinir) ameliyatları, keratokonus hastalarına cross-linking (ışın tedavisi) uygulamaları, katarakt ameliyatları uygulanabilmektedir.

5-Nöro-oftalmoloji Birimi: Prof. Dr. İnci GÜNGÖR tarafından yürütülen bu birimde görme sinirini etkileyen hastalıklar, nedeni açıklanamayan görme azlıkları, çift görme nedenleri araştırlmakta, gözün elektrofizyolojik testleri (VEP, ERG, multifokal ERG gibi görme fonksiyonlarını elektriksel olarak ölçen testler) yapılmaktadır.

6-Şaşılık Birimi: Doktor Öğretim Üyesi Leyla N. ŞAHİN yönetiminde, tüm şaşılık tiplerinde muayene, tanı ve tedavi yapılmaktadır. Şaşılıkların gözlükle ve cerrahi tedavisi, şaşılıklarda botoks uygulamaları ve prizma gözlüğü tedavileri yapılmaktadır.

7-Kontakt Lens Birimi: Prof. Dr. İnci GÜNGÖR tarafından yürütülmektedir. Günlük kontakt lens uygulamaları, katarakt cerrahisi sonrası bebeklerde kontakt lens tedavileri, çok yüksek myop ve hipermetroplarda kontakt lens tedavileri ve keratokonus hastalarında sert kontakt lens uygulamaları yapılmaktadır.

8-Üvea Birimi: Prof. Dr. Yüksel SÜLLÜ ve Doktor Öğretim Üyesi Hilal E. ÖZTÜRK tarafından yürütülmektedir. Üveit hastalarının teşhis ve tedavileri, gerekli olduğunda katarakt ve diğer ameliyatları başarıyla gerçekleştirilmektedir.

9-ROP Birimi: Doktor Öğretim Üyesi Özlem E. YÜCEL tarafından yürütülmektedir. Prematüre doğan bebeklerde görülen “prematür retinopatisi” adlı durumun teşhis, takip ve tedavisi yapılmaktadır.

10-Oküloplasti Birimi: Prof. Dr. Nurşen ARITÜRK gözetiminde yürütülen birimde kapak ameliyatları, periorbital (göz çevresi) tümör ve gözyaşı kanal ameliyatları yapılmaktadır.

Müracaat Şekli

Genel polikliniklerimiz 2018 yılı başından itibaren e randevu ve telefon randevu ile çalışmaktadır. Birim randevuları için yakın gelecekte bu sisteme geçilmesi planlanmış olup şimdilik poliklinik sekreterliğinden verilen randevu sistemi ile çalışmaktadır.

Öğretim Üyeleri

  1. Prof.Dr.Nurşen ARITÜRK
  2. Prof.Dr.Yüksel SÜLLÜ (Anabilim Dalı Başkanı)
  3. Prof.Dr.Hakkı BİRİNCİ
  4. Prof.Dr.İnci GÜNGÖR
  5. Prof.Dr.Ertuğrul CAN
  6. Doç.Dr.Leyla ŞAHİN
  7. Doç.Dr.Özlem EŞKİ YÜCEL
  8. Doç.Dr.Hilal ESER ÖZTÜRK
  9. Dr.Öğr.Üy.Nurullah KOÇAK
  10. Doç.Dr.Volkan YETER
  11. Dr.Öğr.Üy.Bilge ERAYDIN

İletişim

Poliklinik Sekreteri: 0(362) 312 19 19 - 2356 Departman Sekreteri : 0(362) 312 19 19 -2372 Servis Sekreteri : 0(362) 312 19 19 -3081 FFA 0(362) 312 19 19 -2061 Görme Alanı 0(362) 312 19 19 -2515 Lazer 0(362) 312 19 19 -2400