Tarihçesi
Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Anabilim Dalı, Tıp Fakültesinin kurulduğu 1978 yılında faaliyete geçmiştir. İlk kurucu öğretim üyesi Dr. Zeynep Kayhan’dır. 1990 yılında Anesteziyoloji Anabilim Dalına bağlı olarak Cerrahi Yoğun Bakım ve Ağrı Bilim dalları kurulmuştur.
Verilen Hizmetler
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Departmanı bütün cerrahi branşlara hizmet vermektedir. Kadrosunda bulunan öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri ile tüm anestezi uygulamaları (genel anestezi, rejyonal anestezi, monitörize hasta bakımı), yoğun bakım, ağrı tedavisi, ameliyathane dışı anestezi ve günübirlik hastalarda anestezi uygulamalarını gerçekleştirmektedir. Akademik ve klinik aktiviteler 8 profesör, 6 doçent tarafından yürütülmektedir.
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Departmanı merkezi bir ameliyathanede 21 ameliyat odası ile hizmet vermekte ve hastanemizde yılda yaklaşık olarak 22000 ameliyat yapılmaktadır. Bütün cerrahi alanlardaki operasyonlar modern anestezi makinaları ile modern donanımlı ameliyat odalarında gerçekleştirilmektedir.
Tüm hastalar operasyondan önce anestezi polikliniğinde muayene edilerek anestezi riskleri belirlenmekte, hastanın fizyolojik durumuna ve geçireceği cerrahi girişime göre anestezi planı yapılmaktadır.
Onaltı yatak kapasiteli Yoğun Bakım Bilim Dalı; 1 Profesör, 2 Doçent, araştırma görevlileri ve eğitimli hemşireleri ile 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir.
Ayrıca ameliyathane dışındaki sahalarda; radyoterapi, erişkin ve pediatrik anjiografi, girişimsel radyoloji, endoskopi, elektrokonvülsif tedavi, manyetik rezonans görüntüleme işlemleri sırasında ve tüp bebek ünitesindeki girişimlerde sedasyon ve anestezi uygulamaları da Anabilim Dalımız tarafından yapılmaktadır.
Ağrı Bilim Dalı 2 Profesör 2 Doçent, 1 Araştırma Görevlisi ile hizmet vemektedir. Ağrı Bilim Dalında kronik ağrı sendromları (malign veya non-malign) medikal tedavi, radyografi eşliğinde enjeksiyonlar (epidural blok, faset blok, sempatik bloklar veya nöroaksiyal bloklar), radyofrekans teknikleri, tetik nokta enjeksiyonları ve nöromodülasyon (sinal kord stimülasyonu, transkutan elektriksel sinir stimülasyonu) gibi tekniklerle tedavi edilmektedir.
Öğretim Üyeleri
- Prof.Dr.B.Binnur SARIHASAN
- Prof.Dr.Fuat GÜLDOĞUŞ
- Prof.Dr.Deniz KARAKAYA
- Prof.Dr.Sibel BARIŞ Anabilim Dalı Başkanı
- Prof.Dr.Elif Bengi ŞENER
- Prof.Dr.İ.Serhat KOCAMANOĞLU
- Prof.Dr.Ebru KELSAKA
- Prof.Dr.Fatih ÖZKAN
- Prof.Dr.Fatma ÜLGER
- Prof.Dr.Cengiz KAYA
- Prof.Dr.Yasemin Burcu ÜSTÜN
- Prof. Dr. Ersin KÖKSAL
- Dr.Öğr.Üy.Özgür KÖMÜRCÜ
- Dr.Öğr.Üy.Mustafa KURÇALOĞLU
- Doç.Dr.Burhan DOST
- Dr.Öğr.Üy.Sezgin BİLGİN
- Dr.Öğr.Üy.Esra TURUNÇ
- Dr.Öğr.Üyesi Neslihan ÜNAL AKDEMİR
Özel Alan Bilgileri
Nöroanestezi;
Kardiyovasküler Anestezi;
Pediatrik Anestezi
Obstetrik ve Jinekolojik Anestezi, Torasik Anestezi, Oftalmik Anestezi;
Ortopedik Anestezi;
Ağrı Tedavisi
Prof.Dr.Fuat GÜLDOĞUŞ (Bilim Dalı Başkanı)
Yoğun Bakım;
Prof.Dr.Fatma ÜLGER (Bilim Dalı Başkanı)
Karaciğer Nakil Anestezisi;
Ameliyathane Dışı Anestezi;
İletişim
Poliklinik Sekreteri : 2662
Anabilim Dalı Sekreteri : 3353
Algoloji Sekreteri : 2740
Yoğun Bakım Sekreteri : 3296
Ondokuz Mayıs Üniversitesi
Tıp Fakültesi
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı
55200 Atakum / Samsun
Tel : 0 362 312 19 19
Fax: 0 362 457 60 41