Tarihçesi
Çocuk Nöroloji Bilim Dalı 1997 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’na bağlı yan dal olarak kurulmuştur. Kurucu öğretim üyesi Prof. Dr. Haydar Ali TAŞDEMİR’dir. Poliklinik hizmetinin başlatılmasını takiben EEG laboratuvarı faaliyete geçirilmiştir. 2004 yılından itibaren Çocuk Nöroloji Yan dal uzmanlık eğitimi verilmeye başlanmıştır. 1997 yılından itibaren 4 çocuk hekimi ‘ Çocuk Nörolojisi Yan Dal Uzmanlığı’ almıştır. Bu değerli hekim arkadaşlarımız bölgelerinde başarı ile hizmet vermektedirler “Video-EEG monitorizasyonu” ünitesi 2006 yılında hizmet vermeye başlamış, ilk vagus sinir stimülasyonu (VNS) Kasım 2010’da ve ilk epileptik cerrahi uygulaması Ocak 2011 tarihinde yapılmıştır.
Bölümümüzde Prof. Dr. Ömer Faruk AYDIN; 2004-2018 ve Doç. Dr Hamit ÖZYÜREK; 2006-2015 yıllar arasında hizmet vermişlerdir. Epilepside Ketojenik Diyet uygulaması Ocak 2015 tarihinde hizmete girmiş olup bu konuda eğitim almış Ketojenik diyet hemşiresi ve diyetisyen ile hizmet verilmektedir.
Çocuk nörolojisinin ilgilendiği hastalıklar;
Çocuk nörolojisi; 0-18 yaş aralığındaki çocukların beyin, omurilik, sinir ve kas hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık dalıdır. Çocukluk yaş dönemi, erişkinlerden farklı olarak büyüme ve gelişimin devam ettiği bu yaş grubunda yer alan bireylerin nörolojik muayeneleri, hastalıklarının nedenleri, tanı ve tedavi ve takibi farklı bir yaklaşım ve uzmanlık gerektirir. Beyin gelişiminin en hızlı gelişim gösterdiği dönemler; anne karnındaki dönem ve doğumdan sonraki ilk aylardır. Sinir sisteminin gelişimi olarak da adlandırılabilecek bu gelişim, erişkinlik dönemine kadar devam eder. Gebelik ve doğum esnasında gelişen beyin hasarlanmaları, felçler, mikrosefali, riskli bebeklerin nörolojik takipleri (erken doğum, sarılık geçiren….), serebral palsi gibi pek çok hastalığın tanı ve tedavisi çocuk nörololojisini ilgilendirir. Gevşek bebek sendromu olarak bilinen SMA, yürümede gecikme, öğrenme ve dikkat sorunu gibi yaş ile bağlantılı nörolojik gelişim bozuklukları; ateşli ya da ateşsiz havaleler, baş ağrısı, epilepsi, bayılma gibi şuur değişikliğine sebep olan ve ataklar hâlinde görülen hastalıklar; güçsüzlük ve dengesizliğe sebep olan kas hastalıkları ve ataksiler, uyku bozuklukları, tik ve istem dışı yapılan hareket bozuklukları; otizm ve yaygın gelişimsel bozukluklar Çocuk nörolojisi tarafından tanı ve tedavisi yapılan hastalıklardır.
Pediatrik nöroloji bölümün hekimleri 6 yıllık tıp fakültesi eğitimini tamamladıktan sonra 4 yıl çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında uzmanlık eğitimi ve sonrasında 3 yıllık çocuk nörolojisi yan dalı eğitimi alırlar.
Çocuk nörolojisi ünitemiz Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Çocuk Hastanesinde I. katta hizmet vermektedir. Muayene ve kontrol için sekreterimizde randevu alınması gerekmektedir.
Ünitemizde Pazartesi, Salı, Perşembe, Cuma günleri sabah st: 08.30-12.00 arası poliklinik muayene ve st: 13.30-17.00 arası sonuçların değerlendirilmesi yapılmaktadır. Çarşamba günleri st: 08.30-12.00 arası ( Çocuk Nöroloji Yandal asistanı-pediatri asistanı, Aile hekimi, intern doktor) eğitimle ilgili aktiviteler, 14.00-17.30 arası ketojenik diyet alan ve kas hastalarımızın değerlendirmeleri multi disipliner ( ilgili fizyoterapist, hemşire, diyetisyen eşliğinde ) yapılmaktadır.
Verilen Hizmetler
• Çocuk Nörolojisi Poliklinik hizmeti
• Günlük poliklinik hastalarına EEG çekimi
• Video-EEG monitorizasyonu
• Epilepsi cerrahisi (sınırlı)
• Vagal sinir stimülasyonu (VNS) uygulaması (sınırlı)
• Nöromusküler hastaların takip ve rehabilitasyon
• Ketojenik diyet alan hastalarımızın takip ve tedavisi
Müracaat Şekli
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği ve diğer bölüm polikliniklerinden istenen konsültasyonlar sonrasında Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı sekreterliğinden alınan randevu ile kabul edilmektedir. Takipli hastalarımız poliklinik kontrollerine geldiklerinde bir sonraki takip için randevu almaları gerekmektedir. Özel eğitim raporu ile ilgili işlemler takipli olan hastalarımızın poliklinik kontrolleri sırasında aynı zamanda çıkarılmaktadır. Dış merkezlerde takibi olan çocuk nöroloji hastalarının poliklinikte ayrıca değerlendirilmesi gerekmekte olup randevu almaları gerekmektedir.
Öğretim Üyeleri
- Prof.Dr.Ayşe AKSOY Bilim Dalı Başkanı
- Dr.Öğr.Üy.Gökçen ÖZ TUNÇER
Yan Dal asistanları
-
Uzm. Dr. Seren AYDIN
-
Uzm. Dr. Gülbahar Kurt Bayır
Psikolog
- Güzin SANCAR
Ketojenik Diyet Hemşiresi
- Şerife ŞAHİN
Diyetisyen
- Övgü KARAİSMAİLOĞLU
EEG teknisyenleri
-
Feray İÇEL
-
Seda ÖZTEKİN
-
Oğuz Eren KÖŞĞER
Özel Alan Bilgileri
Video-EEG monitorizasyonu, epileptik cerrahi ve vagal sinir stimülasyon uygulamaları
İletişim
Poliklinik Sekreteri: 2510
Bilim Dalı Sekreteri: 2510
EEG Laboratuvarı: 2420
Ondokuz Mayıs Üniversitesi
Tıp Fakültesi
Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı
55200 Atakum / Samsun
Tel: 0 362 312 19 19
Fax: 0 362 457 60 29