Sosyal Sorumluluk Nedir?
Sosyal sorumluluk; tüm birey ve yönetimlerin, içinde bulundukları toplumun yaşamlarını sürdürmeleri ve yaşam kalitesini artırmaları için sosyal kalkınmaya destek vermesi olarak tanımlanmaktadır.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak amacımız, topluma karşı sosyal sorumluluk çerçevesinde sağlığı teşvik edici ve geliştirici hizmetler sunmasını ve hizmet verdiği toplumun sağlık düzeyinin yükseltilmesini sağlamaktır.
Hastanemizde toplumun sağlık yapısı ve genel sağlık sorunlarını dikkate alarak sağlığın teşviki ve geliştirilmesi ile ilgili programlar düzenlenir. Programlar belirlenirken hizmet verdiğimiz bölgenin sosyal ve kültürel özellikleri, nüfus, yaş, cinsiyet, eğitim durumu gibi demografik özellikleri; giyim, yemek, kültürel ve fiziksel aktivite alışkanlıkları; kamuoyunun talepleri; hastalarımızın görüş ve önerileri, yapılan anket sonuçları, hastanemiz personellerinin toplum adına duyarlı olduğu konular veya hastane yönetiminin istediği veriler doğrultusunda planlama yapılır.
Hastane yöneticileri ve bölüm/birim sorumluları ile hazırlanan plan Hastane Yönetiminin onayına sunulur. Anabilim ve bilim dalları başkanları ilgili programlara eşlik eder.
Toplumun sağlık sorunlarına yardımcı ve rehber olabilmek amacıyla hastanemizde verilen tüm farkındalık programları, eğitimleri ve seminerleri ile bazı konu başlıkları şunlardır:
• Organ Bağışının Teşviki
• Sigara İle Mücadele
• Obezite İle Mücadele
• Sağlıklı Yaşam İçin Sağlıklı Beslenme
• Anne Sütü İle Beslenmenin Teşviki
• Kronik Hastalıklarla Mücadele İçin Geliştirilen Eğitici ve Önleyici Faaliyetler
• Toplumun Sağlıklı Bireylerden Oluşması, Sağlıklı Kuşakların Yetişmesi ve Sağlıklı Bir Yaşam Sürdürebilmesi İçin Toplumu Bilinçlendirmek
• Uzun Dönem Yatan Hastaların Psikolojik, Sosyal ve Kültürel Gelişimlerinin Teşviki
• Toplumun Ruh Sağlığı İle İlgili Farkındalık Ve Bilgi Düzeyinin Artırılması
• Hastaların Ürettikleri Ürünlerin Satışa Sunulduğu Sosyal Etkinlikler
• Kanserde Erken Teşhisin Önemi
• Kan Bağışının Önemi
• Gebe Hastalara Yönelik Eğitim Faaliyetleri
Sosyal sorumluluk çerçevesinde uygulanan program sonuçları raporlanır, hastane yönetimi tarafından değerlendirilerek uygulamanın etkililiği ve planlanan hedeflere ulaşma derecesi belirlenmektedir. Toplumun sağlık sorunlarına daha çok yardımcı ve rehber olabilmek için değerlendirme sonuçlarına göre program faaliyetlerinde gerekli iyileştirmeler yapılmaktadır.
SOSYAL SORUMLULUK FAALİYET PLANI
SOSYAL SORUMLULUK PROGRAMI RAPORU
SOSYAL SORUMLULUK PROGRAMI DEĞERLENDİRME FORMU
Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteğiyle uzun süreli yatışı söz konusu olan çocuk hastalarımızın ilköğretim ve lise seviyesindeki eğitimlerinin kurum içinde sürdürülmesi sağlanmaktadır. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen öğretmenlerimiz, çocuklarımızın eğitim-öğretim faaliyetlerinden geri kalmamaları ve rehberlik hizmetinin verilmesi amaçlanmaktadır. Eğitim öğretim çalışmaları bireysel yürütülmekle beraber uygun zaman ve öğrenci gruplarıyla grup çalışmaları da yapılmaktadır.
HASTAMIZ ALEYNA'DAN MEKTUP
1. Organ Bağışının Teşviki
Hastanemizde 3 – 9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında etkinlikler düzenlenmektedir. Her bağışın yeni bir hayat olduğu vurgusu yapılarak hastanemizde bulunan tüm personel, hasta ve hasta yakınlarına organ bağışı konusunda bilgilendirme yapılmaktadır.
2021 Yılı “Hayat Bağışlamak Elinizde”
2. Anne Sütü İle Beslenmenin Teşviki
2021 Yılı
Hastanemizde 1-7 Ekim Emzirme Haftası kapsamında etkinlik düzenlendi. Anneler ve sağlık çalışanlarının katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, Tıp Fakültesi Hastanesi Merkez Müdürü Prof. Dr. Fatih Özkan ve Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Canan Seren emzirme hakkında bilgiler verdi. Anne sütünün teşviki ve bebek dostu unvanlarına sahip olan Tıp Fakültesi Hastanesinde emzirme haftasına özel farkındalık oluşturmak adına tüm sağlık çalışanlarının, üzerinde bebek dostu logosu bulunan ve "ilk 6 ay sadece anne sütü" yazılı tişörtler giydi. Ayrıca etkinlikte, emzirmenin bebek ile anne arasındaki duygusal bağ oluşumunda en güçlü unsur olduğu belirterek anne sütünün faydaları ve emzirmenin önemini içeren sloganlarla bir video hazırlandı.
2022 Yılı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi, 1-7 Ekim Emzirme Haftası vesilesiyle düzenlenen etkinliğe Merkez Müdürü Prof. Dr. Fatih Özkan ile birlikte Başhekim yardımcısı Doç. Dr. Yasemin BİLGİN BÜYÜKKARABACAK, neonatoloji bilim dalı öğr. üyesi Doç. Dr. Şahin TAKÇI, kadın hastalıkları ve doğum anabilim dalı öğr. Üyesi Ulaş ÇOBAN, Hastane yönetimi, sağlık çalışanları ve anneler katıldı. Tıp Fakültesi Hastanesi Merkez Müdürü Prof. Dr. Fatih Özkan anne sütünün önemine değindi.
Anne sütünü teşvik eden ve bebek dostu unvanlarına sahip olan Tıp Fakültesi Hastanesinde Emzirme Haftası’na özel farkındalık oluşturmak adına tüm sağlık çalışanları, üzerinde bebek dostu logosu bulunan ve "ilk 6 ay sadece anne sütü" yazılı tişörtler giydi, kitap ayraçları hediye edildi, broşür dağıtıldı.
Ayrıca etkinlikte emzirmenin, bebek ile anne arasındaki duygusal bağ oluşumunda en güçlü unsur olduğunun vurgulandığı, anne sütünün faydaları ve emzirmenin önemini içeren sloganlarla bir video hazırlandı.
Anneler ve sağlık çalışanlarının katılımıyla gerçekleştirilen videoda; Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Canan Seren olmak üzere Yoğun Bakım Ünitesinde çalışan sağlık çalışanları emzirme hakkında bilgiler verdi.
3.Uzun Dönem Yatan Hastaların Psikolojik, Sosyal ve Kültürel Gelişimlerinin Teşviki
"Sevgi İyileştirir"
Her yıl 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında hastanemiz Çocuk Hematoloji-Onkoloji Servisi ve Çocuk Genel Servisinde tedavi gören çocuk hastalarımız tarafından resim sergisi düzenlenmektedir. "Sevgi İyileştirir" sloganı ile yola çıkılarak lösemi tedavisi gören çocuklarımızın moral ve motivasyonunun sevgiyle yüksek tutulmasının önemine dikkat çekmek adına Çocuk Hastanesi girişinde çocuklarımızın yaptığı resimler hafta boyunca sergilenmektedir.
2020 Yılı
2021 Yılı
"Sevgi Bohçası” ve "Hoş Geldin Paketi"
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Türk Kızılayı Samsun Şube Başkanlığıyla, “Hoş Geldin Paketi” projesi ile lösemi, kanser ve kronik hastalıkların tedavisi sebebiyle hastaneye yatan çocukların, uzun tedavi yatışları süresince ihtiyaç duyabilecekleri malzemelerden oluşan hediye paketlerini sunarak “Hoş Geldin” ziyaretiyle moral ve motivasyonlarını artırmak, hastaneye uyum ve tedavi süreçlerini kolaylaştırarak psikososyal destek sağlamak amacıyla iş birliği protokolü imzaladı.Ayrıca protokol kapsamında “Sevgi Bohçası” projesi ile sosyoekonomik bakımdan ihtiyaçlarını temin etmekte zorlanan ailelere, doğum sonrasında psikososyal destek sağlanması amaçlanarak Türk Kızılay’ı ile işbirliği içinde bebek ve annenin temel ihtiyaçları olan malzemeler temin edilerek tedavi süreçlerinin kolaylaştırılması hedeflendi.
Yürütücülüğünü OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Sosyal Hizmet Uzmanı Funda Darçın’ın yaptığı, Türk Kızılayı Samsun Şube Başkanlığının “Sevgi Bohçası Projesi” ile “Hoş Geldin Paketi Projesi” kapsamında hazırlanan protokol, OMÜ adına Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Türk Kızılayı adına da Şube Başkanı Ahmet Ali Bulut tarafından hayırlı olması dileğiyle imzalandı.
Rektörlükte düzenlenen imza törenine; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Recep Sancak, Prof. Dr. Fehmi Yazıcı ve Prof. Dr. Cengiz Batuk, Genel Sekreter Prof. Dr. Hüseyin Gençcelep, OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fatih Özkan ile OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi ve Türk Kızılayı Samsun Şube Başkanlığı çalışanları katıldı.
Hoş Geldin Paketi Bağış Kermesi
2021 Yılı
Hastanemizde gerçekleştirilen etkinliğe; Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Çokluk, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fatih Özkan, Türk Kızılay Samsun Şube Başkanı Ahmet Ali Bulut, akademisyenler, personeller ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen kermes Türk Kızılayı işbirliği ile “Hoş Geldin Paketi” yararına düzenlendi.
Eğleniyorum, Öğreniyorum, İyileşiyorum Projesi
Çocuklar, hastanede geçirdikleri süre boyunca; endişe, korku ve hastalığın neden olduğu ağrılar gibi negatif duygulara maruz kalmaktadırlar.Aynı zamanda hastanede geçirilen bu süreç çocuğun gelişimsel, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarını yeteri kadar karşılayamamasına neden olmaktadır.Bu bağlamda çocuklar için zorlu geçen hastane sürecinin olumsuz etkilerini en aza indirerek, sürecin en faydalı şekilde yönetilmesini sağlamak amaçlanmıştır. OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü 3. ve 4.sınıf öğrencileriyle hazırlanan projemizin faaliyetlerinde; çocukların tedavi sürecindeki fiziksel sağlığın yanı sıra psikolojik ve sosyal sağlığını korumak ve gelişimlerini olumlu yönde desteklemeyi hedeflemiştir.
Proje süresince 2022 yılında; Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde tedavi görmekte olan 104 çocuk hastaya duygusal, davranışsal ve bilişsel yönden geliştirici oyunlarla psiko-sosyal destek sunarak aynı zamanda eğlenmeleri sağlanmıştır.
4.Toplumun Sağlıklı Bireylerden Oluşması, Sağlıklı Kuşakların Yetişmesi ve Sağlıklı Bir Yaşam Sürdürebilmesi İçin Toplumu Bilinçlendirmek
Pandemide Çocuk Olmak
Sosyal sorumluluk kapsamında hastanemizde halk sağlığına yönelik çocuk hastalarımız için “Pandemide Çocuk Olmak” temalı etkinlik düzenlenmiştir. 01.02.2021 - 03.08.2021 tarihleri arasında yatan 06-15 yaş çocuk hastalarımızı bilgilendirmek, davranış kazandırmak ve sağlıklarını korumak amacıyla T.C. Sağlık Bakanlığının Covid-19 Öğrenci Bilgilendirme Rehberinden yararlanarak eğitim videosu hazırlanmıştır. Eğitim videosu, internet sayfamızdan, hasta odalarında bulunan televizyon kanalı üzerinden ve Erişkin, Çocuk ve Onkoloji Hastanelerimizde bulunan kapalı devre televizyon yayını sistemlerinden izlenmiştir.
Videoyu izlemek için tıklayınız.
Dünya Prematüre Günü
Hastanemizde 17 Kasım Prematüre Günü kapsamında yapılan etkinliğe hastane başhekimi Prof.Dr.Fatih Özkan, başhekim ve dekan yardımcılarımız, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kadın Doğum Anabilim Dalları'nın öğretim üyeleri, tıp fakültesi öğrencileri, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi hekim, hemşire ve tüm çalışanları, Samsun Güzel Sanatlar Lisesi öğrenci ve öğretmenleri, prematüre doğup büyümüş çocuklarımız ve aileleri katıldı. Etkinlik boyunca prematüre doğan bebeklerin sağlıklı bir birey olmaları için bilgilendirmeler yapıldı ve Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Canan Seren, erken doğumun önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirterek; küçük prematürelerin yaşamasının donanımlı ve nitelikli bir bakımla olabileceğini belirtti.
Etkinlik Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi, 900 gram doğmuş Umut Bayrak'ın solist olarak yer aldığı müzik dinletisiyle devam etti. Yine 960 gram ağırlığında doğmuş olan Beril Ela Kaya'nın resim sergisi gezildi. Prematüre ikizler Yaren ve Deren Demirçelen'in öykü kitapları tanıtıldı. Etkinlik prematüre günü pastasının kesilmesiyle sonlandı.
5.Kronik Hastalıklarla Mücadele İçin Geliştirilen Eğitici ve Önleyici Faaliyetler
Engelli Hakları
Engelli bireylerin refah düzeyini artırmaya yönelik kamusal alanlarda ve sosyal alanlardaki hakları konusunda bilgilendirmek amacıyla "engelli hakları" ve "engelsiz çalışma" broşürleri hazırlandı.
Engelli Hakları Broşürü
Dünya Diyabet Günü
Hastanemizde diyabet konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 14 Kasım Dünya Diyabet Günü için etkinlik düzenlendi. Hastanemiz başhekimi Prof.Dr.Fatih Özkan'ın katılımıyla gerçekleşen etkinlikte Endokrinoloji Yan Dal Uzmanı Dr. Songül Akcan, Diyetisyen Serhat Hepçin, Diyabet Hemşirelerimiz Gülay Gülşen ve Almila Yıldırım tarafından çalışanlarımıza ve hastalarımıza kan şekeri ölçümü yapılarak, diyabet konusunda bilgiler verildi.
6.Kan Bağışının Önemi
2020 Yılı
Kan Bağışı Kampanyası
Kan bağışı konusunda farkındalığı artırmak adına “29 Ekim-4 Kasım Kızılay Haftası” sebebiyle Kızılay tarafından hazırlanan broşür ve afişlerle bilgilendirme yapılarak kan bağışı etkinliği düzenlendi.
2021 Yılı
Kan Merkezimiz Gönüllü Bağışçılarını Bekliyor
Videoyu izlemek için tıklayınız.
Hastanemiz Kan Merkezi Ünitesi tarafından ‘10 dakikada kan verin, can verin’ sloganıyla kan bağışının önemini ve kan bağışı sürecini anlatan bir tanıtım videosu hazırlandı.Hazırlanan video, internet sayfamızdan, hasta odalarında bulunan televizyon kanalı üzerinden ve Erişkin, Çocuk ve Onkoloji Hastanelerimizde bulunan kapalı devre televizyon yayını sistemlerinden yayınlandı.
7.Hastaların Ürettikleri Ürünlerin Satışa Sunulduğu Sosyal Etkinlikler
El Sanatları Kermesi
Sosyal etkinlikler kapsamında Psikiyatri Servisinde yatan hastaların, Atakum Halk Eğitim Merkezi Öğretmeni Çiğdem KARATURK ERDAL ve uğraşı hemşiresi İlknur SARAÇ tarafından gördükleri el sanatları kursuyla yapılan uğraşı çalışmaları ürünleri hastanemiz 3 no'lu girişinde sergilenerek yeni çalışmalarda kullanılacak malzemeler alabilmek amacıyla satışa sunuldu. OMU Öğrenci Toplulukları ve üniversitemiz gönüllü öğrencilerinin katılımıyla sağlanan etkinliğimiz 20-22 Aralık 2021 tarihleri arasında gerçekleşti.
8.Kanserde Erken Teşhisin Önemi
Kanserle Mücadelede Farkındalık Paneli
1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası nedeniyle Hastanemizde 'Kanserle Mücadelede Farkındalık' paneli düzenlendi.
‘Farkında Ol, Kanseri Yen' sloganıyla Tıp Fakültesi Dekanlığı Mavi Salonda gerçekleştirilen panele; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Sancak, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Çokluk, Dekan Yardımcıları, Başhekim Prof. Dr. Fatih Özkan, Hastane yöneticileri ve personeli katıldı.