ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
SAĞLIK UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
Kuruluş
Kurtuluşa atılan ilk adımın ardından 52 yıl sonra 1973 yılında Hacettepe Üniversitesi’ne bağlı kurulan Karadeniz Bölgesi’nin bütün yükünü sırtına alarak eğitime başlayan Tıp Fakültesi o gün olduğu gibi bugün de bölgenin ve ülkenin beklentilerini karşılayan bir kuzey yıldızıdır.70’li yılların imkansızlıklarına rağmen Tıp Fakültesinin kurulması ve ilerleyen yıllarda hastaneye kavuşturulması günümüzde bile kolay sayılamayacak bir başarıdır.Karadenizin iç anadoluyla bağlantısının özellikle kış aylarında ne kadar güç olduğu Samsun’un sosyal hayatının genel durumu fakültenin imkanlarının kısıtlı olması hem öğrencilerin hem de öğretim üyelerinin samsunda istihdam edilebilmesinin zor olduğu yıllarda verilen kararın bugüne bakıldığında ne kadar isabetli olduğu çok daha iyi anlaşılmaktadır.Tıp Fakültesi Hacettepe Üniversitesi’ne bağlı olarak 1973 yılında “Samsun Tıp Fakültesi” adı altında kurularak 1973 ders yılında eğitim ve öğretime başlamıştır.1975 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin 1873 sayılı yasayla kurulmasıyla Fakülte bu üniversiteye bağlanmış ancak 1978 yılına kadar faaliyetlerini Hacettepe Üniversitesi bünyesinde sürdürmüştür.
(Resim 1 1978 Hastane Açılış Töreni –Şimdiki Göğüs Hastalıkları Hastanesi)
(Resim 2-Prof. Dr. Tahsin TUNCALI 1978 Hastane Açılış Töreni)
26 Temmuz 1976 tarihli protokol ile Sağlık Bakanlığına bağlı Samsun Göğüs Hastalıkları Hastanesinin bir bölümü fakülteye devredilmiştir. 1978 yılında Fakülte Kurulunun 78/116 sayılı kararı ile V ve VI dönem Tıp Fakültesi öğrencilerinin eğitim ve öğretimlerinin burada yapılması sağlanmıştır.(Resim 1-2)Kuruluşundan 1982 yılına kadar öğrenimlerini Hacettepe Üniversitesi bünyesinde sürdüren I II III ve IV. Dönem öğrencileri de 1982 – 1983 ders yılından itibaren Samsun’a getirilmiş böylece tüm sınıfların öğrenimlerinin burada yapılması sağlanmıştır.Fakültenin tüm sınıflarının Samsun’da toplanması ile karşılaşılan fiziki imkansızlıklar geçici önlemlerle giderilmeye çalışılmış I ve II. Dönem öğrencileri 1982 – 1984 yılları arasındaki öğrenimlerini Eğitim Fakültesinin bulunduğu şehir merkezinden 5 km uzaklıkta Atakum Kampüsünde 1984 – 1985 ders yılında ise sadece I ve II. Dönem öğrencileri şehir merkezinden 18 km uzaklıktaki 1976’yılında inşaat çalışmaları başlatılan (Resim 3-4-5) Kurupelit Kampüsünde inşaatı yarım tamamlanan binalarda sürdürmüşlerdir.
(Resim 3 Kurupelit Kampüsünün temel atma töreni-26 MART 1976)
(Resim 4 Kurupelit Kampüsünün temel atma töreni 27 MART 1976 Prof. Dr. İhsan DOĞRAMACI)
III IV V. Dönemler ise Şehir Merkezinde Fakülteye devredilen Sağlık Bakanlığına ait Samsun Göğüs Hastalıkları Hastanesinin bir bölümünde prefabrik barakalarda öğrenimlerini sürdürmeye devam etmişlerdir.Üniversitemizin Kurupelit Kampüsü içinde yer alan 900 yatak kapasiteli Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesinin inşaat çalışmaları hızlandırılarak (Resim 5) 450 yatak kapasiteli bölümü Mayıs 1985’ de tamamlanmış en son Mayıs 1986 yılında Kurupelit Kampüsündeki binalarına tamamen taşınmıştır.O tarihten sonra Hastanemizin yarım kalan tüm eklerinin inşaatı bitirilmiş yeni bölümler sağlık hizmeti sunmaya başlamışlardır.
(Resim 5 Kurupelit Kampüsün denizden görünümü - 2006)Şehirdeki hastalarımıza daha yakın olmak amacıyla şehir polikliniğimiz 23.02.2005 yılında hizmete girmiştir. Aynı yıl içerisinde şehir merkezinde diyaliz ünitemizde faaliyete başlamıştır. 2009 yılında şehir polikliniğimiz ve Şehir diyaliz ünitemiz tek çatı altında birleştirilerek şehir diyaliz ünitemizin binasında Tıp Merkezi adı altında hizmet vermeye başlamıştırÜniversitemizin Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Üç bine yakın çalışanı ile bölge insanına hizmet sunmanın yanı sıra bölgenin ekonomik hayatına ciddi anlamda canlılık getirmiştir. Ülke standartlarının üzerinde sağlık hizmeti sunmaya yönelik yenilenme çalışmaları sürekli devam etmektedir.