Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için 10 Mayıs günü “Sağlık için Hareket Et Günü” olarak belirlenmiştir. Hastanemizde de 11 Mayıs Günü diyet birimi tarafından Sağlıklı Bel çevresi vurgusuyla etkinlik düzenlendi. Başhekim Prof. Dr. Fatih ÖZKAN ve Hastane Yöneticilerinin de katıldığı etkinlikte, diyetisyenlerimiz ve stajyer diyetisyenlerimiz hastaların, refakatçilerin ve personellerimizin bel çevresini ölçümlerini yapmış, sağlıklı beslenme üzerine bilgiler verildi.
Fazla kiloluluk ve obezite, her yaş grubunda ve cinsiyette önemli bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. En yalın haliyle vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanan obezite birçok hastalık için risk faktörüdür. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği’nin 2018 yılında yayınlanan raporuna göre Dünya Sağlık Örgütü her yıl obezite ve obezitenin neden olduğu hastalıklar ile ilişkili olarak ortalama 3 milyon insanın hayatını kaybettiğini ve 2016 yılında Türkiye’deki obez birey sayısını 16.092.644 olarak bildirmiştir. Bu rakam ülkenin %29.5’ine denk gelmektedir. Ülkemizde de obezite oranları hızlı bir şekilde artmaktadır. Öyle ki Türkiye, Avrupa’da obezitenin en çok görüldüğü ülke konumundadır.
Obeziteye bağlı sağlık riskleri genel vücut yağlanmasının yanı sıra, özellikle karın bölgesinde yağın dağılımı ile ilgilidir. Karın içi yağ dokusu obeziteye bağlı birçok hastalık riskinde genel vücut yağından daha fazla önem taşımaktadır. Bu nedenle bel çevresi ölçümü ile bel kalça oranı 1980’li yıllardan bu yana bölgesel olarak bulunan yağın ve obezite ile ilişkili diğer kronik sorunların ortaya çıkma riskiyle olan ilişkisinin bilimsel olarak tanınmasını sağlayan öncü çalışmalarda kullanılmıştır.
Bel çevresinin kadınlarda 80, erkeklerde 94 cm’den fazla oluşu kardiyovasküler hastalıklar ve diyabet için risk faktörü olarak bulunmuştur.