Radyoterapi Ünitesi

T.C.

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ

SAĞLIK UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ

Radyoterapi Ünitesi

Tarihçesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı’nın kuruluş çalışmaları; 1991 yılı başlarında Dr.İbrahim Egehan tarafından Radyoloji Anabilim Dalı çatısı altında başlatılmıştır. Daha sonra Dr.Şaban Çakır ve Fizikçi Tenzile Yaşayacak’ın katılımıyla kurulan ekip; Eylül 1992’de, Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı binasının tamamlanması üzerine çalışmalarını hızlandırmış, Aralık 1992’de poliklinik ve hasta tedavi hizmetlerine başlanmıştır. Temmuz 1995’e kadar Anabilim Dalı Başkanlığını Dr.İbrahim Egehan; 1995-2006 yılları arasında Dr. Şaban Çakır yürütmüştür.Anabilim Dalı Başkanlığını halen yürütmekte olan Dr.Nilgün Özbek Okumuş 2006 yılında devralmıştır.

1997 yılında ilk mezunu veren Anabilim Dalımız günümüze kadar 16 uzman yetiştirmiştir. 1997 yılında Dr.Nilgün Özbek, 2002 yılında Dr.Ş.Bilge Gürsel ve Dr.A.Deniz Meydan Öğretim Üyesi kadrosuna katılmıştır.

Verilen Hizmetler

Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı, Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi ana binasında 0. katta öğretim üyeleri odaları, fizik uzmanları odası, toplantı salonu, sekreterlik, poliklinikler, hemşire odası, destek tedavi ünitesi, bilgisayarlı planlama bölümü ve asistan odasının bulunduğu departman; BT-simülatör ve tedavi cihazlarının bulunduğu tedavi ünitesi olmak üzere iki bölümde hizmet vermektedir. Poliklinik hizmetleri sorumlu öğretim üyesi denetiminde 2 ayrı poliklinik olarak, pazartesi, salı ve perşembe günleri öğlene kadar randevu esasına dayalı olarak yürütülmektedir. Poliklinik saatleri dışında hasta simülasyon ve bilgisayarlı tedavi planlamaları yapılmaktadır.

Verilen randevu tarihinde hastanın bölüm dosyası açılmakta, klinik ve radyolojik değerlendirme ve fizik bakı yapılmaktadır. Radyoterapi endikasyonu konan hastalar planlama için çağırılmaktadır. Planlama için gelen hastaların simulasyonu yapılmakta ve daha sonra bilgisayarlı planlama aşamasına geçilmektedir. Bu aşama yaklaşık bir haftalık bir süreç almaktadır. Planlaması biten hastaların tedavisine geçilmektedir. Radyoterapi geleneksel fraksiyonasyon şemasına göre hafta içi beş gün ard arda uygulanmakta, hafta sonları ara verilmektedir. Toplam radyoterapi süresi hastalığın türüne, yaygınlığına, amacına göre 1 ila 7 hafta arasında değişmektedir. Kliniğimizde dışardan yapılan radyoterapinin(eksternal radyoterapi) yanı sıra içten tedavi anlamına gelen brakiterapi de yapılmaktadır.

Müracaat Şekli

Randevu mesai saatleri içinde 0. katta ki Radyasyon Onkolojisi sekreterliğine başvurarak ya da 0 (362) 312 19 19 / 2233 no’lutefondan sekreterliğe ulaşarak alınabilmektedir.

Öğretim Üyeleri

  1. Prof.Dr.Nilgün ÖZBEK OKUMUŞ (Anabilim Dalı Başkanı)
  2. Doç.Dr.Ş.Bilge GÜRSEL
  3. Doç.Dr.Ahmet Deniz MEYDAN
  4. Uzm.Dr.Alparslan SERARSLAN

İletişim

Poliklinik Sekreteri : 2233

Anabilim Dalı Sekreteri : 2233

Linak : 3793 - 3794

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Tıp Fakültesi

Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

55200 Atakum / Samsun

Tel : 0 362 312 19 19

Fax: 0 362 457 60 29