Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü’nde farkındalık oluşturmak isteyen üniversitemiz hastanesinde görevli akademik ve idari personeller ile jinekolojik kanser türlerini yenen hastalar birlikte yürüyüş yaptı.
Atakum ilçesi Adnan Menderes Bulvarı Türkiş Mevkisinden başlayan yürüyüş, Çobanlı İskelesi’nde son buldu. Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın da katıldığı yürüyüş boyunca pankart açan sağlıkçılar, kanserle ilgili mesajlar verdi.
“Tıp Fakültesi’nin sahaya inip farkındalık oluşturması çok önemli”
Yürüyüşte emeği olan ve katılım gösteren herkese teşekkür eden OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Tıp Fakültesi Hastanemizin değerli çalışanlarının sahaya inip farkındalık oluşturması çok önemli.Üniversite hastanemizin, bölgesinde teşhis ve tedavi yapan bir hastane olarak böyle bir organizasyon gerçekleştirmesi topluma hizmet odaklı anlayışının göstergesidir. Her birimizin hayatının bir son noktası var ama rahat, konforlu, güzel yaşamak toplumun bir parçası olmakla mümkündür. Toplum içerisindeki görevimiz, eğitimimiz ve pozisyonumuz her zaman devam ediyor. Toplumsal yaşama katkı bu anlamda çok değerli. Kültürlü ve bilinçli insanların sahaya inip bilgilendirme yapmasını bu nedenle değerli buluyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
“Hastalıkta öncelik farkındalıkla başlıyor”
Yürüyüş sırasında açıklamalarda bulunan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Çokluk, “Onkoloji bir mücadeleyi çağrıştırıyor. Jinekolojik onkoloji ise kadınların sağlığıyla yakından ilgilidir. Hastalıkta öncelik farkındalıkla başlıyor. Önce farkında olacağız daha sonra bu hastalıkla ilgili gerekli mücadeleyi vereceğiz. Katılımcıların enerjisi ve motivasyonu bizi son derece mutlu etti.” ifadelerini kullandı.
“Kadınlarımız sağlıklı olursa geleceğimiz de sağlıklı olur”
Hastanemiz Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda başhekimi olan Prof. Dr. Davut Güven de “Bugün çok önemli bir yürüyüş oldu. Bu sahilin daha güzel, Samsun’un daha güçlü olduğunu fark ettim. Kadınlar toplum için çok önemli. Nesillerimizin devamı, toplumların verimli bir şekilde çoğalıp ilerleyebilmesi için kadınlarımızın sağlıklı olması lazım. Kadınlarımız sağlıklı olursa geleceğimiz de sağlıklı olur.” diye konuştu.
“Rahim ağzı kanseri aşısını özellikle 11-12 yaş kızlarımıza öneriyoruz”
Hastanemiz Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Yalçın ise “Jinekolojik yani kadın kanserlerine dikkat çekmek için hep birlikte burada toplandık. Özellikle rahim ağzı kanseri bizim sık gördüğümüz kanserlerdir. Rahim ağzı kanseri aşısı olduğu için engellenebilir bir kanser. Rahim ağzı kanseri aşısını özellikle 11-12 yaş kızlarımıza öneriyoruz. Rahim ağzı kanseri taranabilen bir kanserdir aynı zamanda. Yine yumurtalık ve rahim kanserleri de dikkat edilmesi gereken kanserler arasında yer alır. Kadınlarımızın yıllık jinekolojik kontrollerini yaptırmalarını tavsiye ediyoruz." şeklinde konuştu.
“Lütfen muayenelerimizi aksatmayalım”
Son olarak konuşan Hastanemiz Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güzin Demirağ ise, “Bir kadın olarak jinekolojik muayene kadınların biraz korktuğu bir muayenedir. Belki de bu yüzden kadınlar biraz geç dönemde karşılaşıyorlar bu tip hastalıklarla. Jinekolojik muayeneden korkmayalım ve lütfen muayenelerimizi aksatmayalım.” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlar tarafından da desteklenen etkinlik, toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.