Hastanemizde düzenlenen Duchenne Musküler Distrofi (DMD) Aile Bilgilendirme Semineri'nde Karadeniz’in farklı illerinden pek çok aile bir araya geldi. DMD Aileleri Derneği ile Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kas Hastalıkları Merkezi'nin ortaklaşa düzenlediği etkinlikte, DMD hakkında kapsamlı bilgiler multidisipliner bir yaklaşım ile aileler ile paylaşıldı.
Pediatrik Nöroloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ayşe AKSOY’un başkanlığını yaptığı toplantıda Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin öğretim üyeleri, DMD'nin seyri, bakım ve tedavi süreçleri ile dikkat edilmesi gereken önemli noktalar hakkında ailelere detaylı bilgiler verdi. Uzmanlar, katılımcıların sorularını yanıtlayarak, hastalığın yönetimi konusunda kritik bilgiler sundu.
DMD Aileleri Derneği temsilcisi, etkinlikte yaptığı konuşmada, seminerin amacının aileleri bilgilendirmek ve DMD ile mücadelede onlara destek sağlamak olduğunu vurguladı. Bilgi ve deneyimlerini paylaşan değerli hekimlere ve desteklerini esirgemeyen ailelere teşekkür etti.
Duchenne Musküler Distrofi nedir?
Duchenne Musküler Distrofi (DMD) hastalığı, her 3.500 ila 5.000 erkek çocuğundan birinde görülmekte ve her yıl dünya çapında 20 bin yeni tanı konulmaktadır. Bütün kas hastalıkları içerisinde en sık gözlenen hastalık olan DMD; genellikle erkek çocuklarında, çok nadir olarak da kız çocuklarında görülmektedir. Kas zayıflığı genellikle dört yaş civarında başlar ve hızla kötüleşir. Kas kaybı tipik olarak önce uyluklarda ve pelviste, ardından kollarda meydana gelir. Bu, ayağa kalkmada sorun yaşamanıza neden olabilir. Çoğu hasta ergenlik döneminden itibaren itibaren tekerlekli sandalye ile hayatını sürdürür. Artan yağ içeriği nedeniyle etkilenen kaslar daha büyük görünebilir. Omurga deformitelerine, kalp rahatsızlıklarına ve akciğer fonksiyon kaybına sıklıkla neden olmaktadır. Tedavisinde multidisipliner yaklaşım kritik bir rol oynar.